Grill: Grillowany łosoś norweski w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami

Grill: Grillowany łosoś norweski w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    4 180
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • rozmaryn

    4 gałązki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • koperek

    2 łyżeczki
  • cytryny

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • borowiki

    3 zmiksowane
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grill: Grillowany łosoś norweski w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię posmarowaną oliwą z oliwek.
Tak przygotowanego łososia norweskiego podawać z grzankami ziołowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

arbuzowo 16.04.2013 13:42
kolejny ciekawy pomysł na tak popularnego u nas łososia
16.04.2013 12:22
Ryba prezentuje się bardzo smakowicie.
Gracer 16.04.2013 10:54
łosoś zawsze smaczny
adelajda 16.04.2013 10:47
uwielbiam łososia !!!
Konczi 16.04.2013 10:34
cudnie wygląda szkoda jeść :D
idealme 16.04.2013 10:19
wygląda przepysznie !
reniatka 16.04.2013 10:01
mmm zjadłabym takiego łososia
wiola333 16.04.2013 09:52
ciekawy przepis...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat