Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill: Grillowany łosoś norweski w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 4 180
oliwa 0,5 szklanki
rozmaryn 4 gałązki
natka pietruszki 2 łyżki
koperek 2 łyżeczki
cytryny 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
borowiki 3 zmiksowane

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Grillowany łosoś norweski w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię posmarowaną oliwą z oliwek.
Tak przygotowanego łososia norweskiego podawać z grzankami ziołowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 16.04.2013 13:42
kolejny ciekawy pomysł na tak popularnego u nas łososia
16.04.2013 12:22
Ryba prezentuje się bardzo smakowicie.
Gracer 16.04.2013 10:54
łosoś zawsze smaczny
adelajda 16.04.2013 10:47
uwielbiam łososia !!!
Konczi 16.04.2013 10:34
cudnie wygląda szkoda jeść :D
idealme 16.04.2013 10:19
wygląda przepysznie !
reniatka 16.04.2013 10:01
mmm zjadłabym takiego łososia
wiola333 16.04.2013 09:52
ciekawy przepis...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak