Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill: Filet z halibuta grillowany w foliowej kieszonce z kaparami i suszonymi pomidorami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 50 ml
czosnek 8 ząbków
pomidory suszone Smak 100 g
kapary całe Smak 50 g
cytryna 1 szt
rukola 1 opakowanie
pomidory koktajlowe (czerwone) 16 szt
orzeszki pini (prażone) 2 łyżki
miód 4 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 0,5 opakowania
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sok z limonki 0,5 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Filet z halibuta grillowany w foliowej kieszonce z kaparami i suszonymi pomidorami

Oczyszczony, umyty i osuszony papierowym ręcznikiem filet z halibuta pokroić na 4 równe części, natrzeć Przyprawą do ryb Prymat i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Suszone pomidory z oliwą połączyć z pokrojonymi na pół kaparami, całymi ząbkami czosnku, Pieprzem czarnym grubo mielonym i Bazylią Prymat. Tak przygotowaną mieszankę ułożyć na każdej porcji halibuta, a następnie obłożyć go dodatkowo plastrami cytryny. Folię złożyć nad rybą tak, aby powstała torebka, którą należy ułożyć na rozgrzanym grillu i piec przez około 15 minut. W międzyczasie przygotować sos, łącząc miód, ocet balsamiczny, sok z limonki, Sól czosnkową i Pieprz ziołowy Prymat. Rukolę wymieszać z pomidorami koktajlowymi i prażonymi orzeszkami piniowymi. Przygotowaną sałatkę przełożyć na talerze, a następnie ułożyć na niej grillowanego halibuta wraz z dodatkami. Całość skropić sosem miodowo-balsamicznym i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

31.01.2014 13:01
Danie przepyszne, dziś zrobiłam, co prawda z inną rybą i z braku rukoli pojawiła się roszpunka. Fajny smaczek nadaje sos z miodu i octu balsaminczego, polecam!
idealme 18.04.2013 14:56
musi być pyszne! :)
Luki 18.04.2013 14:44
pięknie podany
Krzysztof15 18.04.2013 14:41
zapowiada się pysznie
Wiesława1 18.04.2013 14:37
ciekawe danie
Janina 18.04.2013 13:00
Bardzo smaczne
msmors 18.04.2013 12:55
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak