Grecka musaka

odc. 2 Mój przepis na

Grecka musaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1,5 kg
  • mielone mięso (wieprzowe lub wołowe)

    60 dag
  • cebula

    4 szt
  • pomidor

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 22-procentowa

    3 łyżki
  • oliwa

    0,3 szklanki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Bazylia suszona Prymat

    0,5 łyżki
  • tymianek

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grecka musaka

Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości palca, posolić, odstawić na 25 minut, po czym opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Bakłażany przełożyć na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, smażyć kilka minut, stale mieszając, wystudzić i połączyć masę mięsną z jajkiem, śmietaną, oraz ziołami Prymat. Przyprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać potrawę. Na wierzchu rozłożyć pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podać w naczyniu, w którym się zapiekała z greckim białym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

eewelina 10.08.2011 23:02
Bakłażan, pomidory - idealne składniki na sierpień...
berys18 20.02.2011 16:54
bardz lubie musakę
Adamorek 06.02.2011 22:53
lubię grecką kuchnię
Tika4444 22.01.2011 14:31
pyszne danie
szajba2 20.01.2011 14:42
greckie potrawy nie pasują mi
sirheron 18.09.2010 16:59
polecam każdemu
Jaheira11 18.09.2010 11:25
brzmi fajnie
Barbara55 03.09.2010 18:06
musaka to może być dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat