Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości palca, posolić, odstawić na 25 minut, po czym opłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko obsmażyć na części rozgrzanej oliwy. Bakłażany przełożyć na talerz, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso, smażyć kilka minut, stale mieszając, wystudzić i połączyć masę mięsną z jajkiem, śmietaną, oraz ziołami Prymat. Przyprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, posypanym bułką tartą, układać warstwami plastry bakłażana i mięso. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i polać potrawę. Na wierzchu rozłożyć pomidory pokrojone w plastry, skropić oliwą, oprószyć bułką tartą. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podać w naczyniu, w którym się zapiekała z greckim białym pieczywem.