Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kartacze

ziemniaki ugotowane 5 szt.
ziemniaki 5 szt. (surowe)
mąka 3-4 łyżki

Farsz

kiełbasa śląska 3 pętka
cebula 3 szt.
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki

Dodatkowo

woda do gotowania
olej 2 łyżki
sól 1 łyżka
natka pietruszki do posypania
mąka do podsypywania

Porada

Najlepsze są proporcje ziemniaków 1:1

Przepis i sposób przygotowania na: Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli

Kroki postępowania

1
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
2
Starte ziemniaki dokładnie przecisnąć przez lnianą ściereczkę, aby odsączyć wodę z ziemniaków.
Krok 2 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
3
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do nich dodać ziemniaki surowe i mąkę. Wymieszać i zagnieść zgrabny wałek. Podsypać mąką.
Krok 3 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
4
Wałek podzielić na 8 części.
Krok 4 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
5
Przygotować farsz tj. kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną soli.
Krok 5 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
6
Każdy kawałek ciasta rozgnieść w dłoni obsypanej mąką, tworząc łódeczkę. W środek nałożyć łyżeczkę farszu. Następnie delikatnie zlepić do środka, tworząc mały wałeczek.
Krok 6 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
7
Kartacze podsypać mąką. Następnie wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem oleju i soli. Gdy wypłyną - 1 min. i wyciągamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Następnie przekładamy na talerzyk polewamy tłuszczykiem i kiełbaską oraz posypujemy natką pietruszki.
Krok 7 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 03.12.2016 14:12
Pyszne, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
bertpvd 10.05.2015 10:34
wspaniale wyglądają :)
luna76 10.05.2015 10:20
jakie pyszności!!! :)
VioletoweKucharzenie 10.05.2015 09:02
mmm ale tu pysznie!
Ifa 10.05.2015 07:36
ALe u Ciebie smakołyki!
misia53 09.05.2015 22:01
bardzo smaczne jedzonko
Kolorowa 09.05.2015 21:33
fajny przepis ;)
dollce 09.05.2015 21:30
super przepis ;)
Wiktoria29 09.05.2015 20:45
z takim farszem nie jadłam ciekawa jest też nazwa
Ada-Gaba 09.05.2015 20:31
bardzo apetyczne
Aleksandra/Olcia 09.05.2015 19:17
pyszności,zjadłabym
Renata9 09.05.2015 19:14
Bardzo smaczne jedzonko :-)
wirtualnykucharz 09.05.2015 16:14
fajne te granaty, tylko żeby nie wybuchły podczas jedzenia
norweska20 09.05.2015 15:13
chętnie bym zjadła :)
Mniam 09.05.2015 14:42
Pyszności! Różne nazwy słyszałam, ale o granatach nie :)))
Piter 31 09.05.2015 14:39
Pracochłonne ale uwielbiam
Jadwiga/Jaga85 09.05.2015 14:32
bardzo apetycznie wyglądają!
AgaS10 09.05.2015 13:47
pyszne swojskie jedzonko:)
gosia56 09.05.2015 13:06
pyszne jedzenie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak