Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kartacze

  • ziemniaki ugotowane

    5 szt.
  • ziemniaki

    5 szt. (surowe)
  • mąka

    3-4 łyżki

Farsz

  • kiełbasa śląska

    3 pętka
  • cebula

    3 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki

Dodatkowo

  • woda

    do gotowania
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    do posypania
  • mąka

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Starte ziemniaki dokładnie przecisnąć przez lnianą ściereczkę, aby odsączyć wodę z ziemniaków.
Krok 3 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do nich dodać ziemniaki surowe i mąkę. Wymieszać i zagnieść zgrabny wałek. Podsypać mąką.
Krok 4 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Wałek podzielić na 8 części.
Krok 5 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Przygotować farsz tj. kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z odrobiną soli.
Krok 6 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Każdy kawałek ciasta rozgnieść w dłoni obsypanej mąką, tworząc łódeczkę. W środek nałożyć łyżeczkę farszu. Następnie delikatnie zlepić do środka, tworząc mały wałeczek.
Krok 7 - Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli foto
Kartacze podsypać mąką. Następnie wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem oleju i soli. Gdy wypłyną - 1 min. i wyciągamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Następnie przekładamy na talerzyk polewamy tłuszczykiem i kiełbaską oraz posypujemy natką pietruszki.
paulette17
Najlepsze są proporcje ziemniaków 1:1

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 03.12.2016 14:12
Pyszne, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
bertpvd 10.05.2015 10:34
wspaniale wyglądają :)
luna76 10.05.2015 10:20
jakie pyszności!!! :)
VioletoweKucharzenie 10.05.2015 09:02
mmm ale tu pysznie!
Ifa 10.05.2015 07:36
ALe u Ciebie smakołyki!
misia53 09.05.2015 22:01
bardzo smaczne jedzonko
Kolorowa 09.05.2015 21:33
fajny przepis ;)
dollce 09.05.2015 21:30
super przepis ;)
Wiktoria29 09.05.2015 20:45
z takim farszem nie jadłam ciekawa jest też nazwa
Ada-Gaba 09.05.2015 20:31
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat