Przepis i sposób przygotowania na: gotowany sernik
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 niepełna szklanka cukru pudru
¾ szklanki mleka
1200 g białego, półtłustego sera
200 g masła
4 żółtka
2 opakowania budyniu śmietankowego
Aromat waniliowy
Dodatkowo:
Tłuszcz do smarowania blaszki
Papier do pieczenia
Biszkopt: składniki podzielić na 3 części. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ocet. Delikatnie połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 25-30 minut w temp 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób pozostałe dwa biszkopty.
Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć. Dodać masło, cukier, żółtka, aromat, mleko rozrobione z budyniem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje.
Sernik gotowany: biszkopty przełożyć ciepłą masą serową. Udekorować wg uznania.