Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ugotowane skrzydełka z kurczak 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
olej 1/3 szklanki
chipsy 1/2 serowe

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce

Kroki postępowania

1
Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ).
Krok 1 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
2
Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe.
Krok 2 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
3
Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę.
Krok 3 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
4
Jajko roztrzepać na talerzyku.
Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce , jajku
Krok 4 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
5
Nadać im ostatecznie owalny ścisły kształt.
Krok 5 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
6
Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron.
Krok 6 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto
7
Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , że podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę.
Krok 7 - Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 18.05.2013 11:37
pomysł z gotowanym mięskiem w mleku fajny
joanna__s 18.05.2013 10:39
Jeszcze nigdy nie spotkałam się z połączeniem pikantnego kurczaka i arbuza. Musi dobrze smakować.
Aleksandra/Olcia 18.05.2013 10:32
tez tak robie,ale najlepsze jest gotowane mięso w mleku
Konczi 18.05.2013 10:32
wyglądają bardzo fajnie, a podanie z arbuzem dość ciekawe :)
halina17 18.05.2013 10:31
Smaczne , ładnie podane.
Cranberry 18.05.2013 10:30
pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak