Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane ala steki z mięsa mielonego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 350 g
jajko 1
sól
ząbek czosnku
sos sojowy 1 łyżeczka
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane ala steki z mięsa mielonego

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty ząbek czosnku oraz sól pieprz i sos sojowy, wyrabiamy na jednolitą masę, jeżeli jest ona za luźna dodajemy bułkę tartą,
Krok 1 - Gotowane ala steki z mięsa mielonego foto
2
Następnie należy uformować płaskie steczki które obtaczamy w bułce tartej dość delikatnie i przesmażamy z obu stron na oliwie (po około 1 minucie na każdej stronie) następnie wrzucamy na wodę
Krok 2 - Gotowane ala steki z mięsa mielonego foto
3
we wrzącej wodzie gotujemy przez około 5 minut, Podajemy z ziemniaczkami i warzywami.
Krok 3 - Gotowane ala steki z mięsa mielonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 04.02.2014 12:11
świetny pomysł
leonowie 23.05.2013 14:49
bardzo ciekawe, muszę wypróbować:)
Konczi 16.11.2012 14:12
Pyza moim wyjaśnieniem jest fakt że mój mąż tak lubi i to chyba tyle na ten temat :) dzisiaj podsmażałam kurczaka a później go gotowałam również pycha spróbuj :)
SmacznaPyza 15.11.2012 17:22
smażenie wzbogaca smak mięsa - zgadza się, ale gotowanie go później zupełnie inna sprawa. Żeby to był jeden kawałek mięsa to można by zrozumieć, ale gotować mielone? bardzo dziwne.... Nie rozumiem też agresji na zadane pytania - są wątpliwości i jest potrzeba ich wyjaśnienia
Konczi 14.11.2012 12:05
rjustysia dziękuję za zrozumienie, widać są jeszcze ludzie którzy lubią bawić się kuchnią i jest to dla nich zrozumiałe :)
rjustysia 14.11.2012 10:05
Smażenie czy podsmażanie bardzo wzbogaca smak mięsa, a jednocześnie zamyka pory, by pozostały soczyste i nadaje piękny rumiany kolor. Świetny pomysł z tymi stekami :)
Konczi 14.11.2012 06:54
Mięso mielone wieprzowe ale świetnie nada się też drobiowe sos sojowy ciemny ale również dodaję jasny a podsmażam dlatego że mąż mój woli jak steki są bardziej przyrumienione, jeszcze jakieś pytania ?
SmacznaPyza 14.11.2012 00:20
jakie mięso - z jakiego zwierzęcia? sos sojowy jasny, ciemny, japoński? kompletnie nie rozumiem gotowania smażonego mięsa - czemu to ma służyć?
Konczi 13.11.2012 04:54
Danie może nie do końca odchudzone ale zawsze próba była ;) Polecam były smaczne :))
IZABELA29 12.11.2012 19:24
świetny sposób na odchudzenie dania...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak