gotowana kukurydza z masłem czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza

    1 kolba
  • masło

    0,5 kostki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - gotowana kukurydza z masłem czosnkowym foto
Kukurydzę starannie obieram z liści i włosków i wstępnie opłukuje pod bieżącą wodą. Do garnka wlewam wodę, wkładam kukurydze i zaczynam gotować.
Krok 2 - gotowana kukurydza z masłem czosnkowym foto
Ja osobiście gotuję kukurydze nawet do 30 minut. Masło przekładam do miski - najlepiej aby było miękkie o temp pokojowej. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do masełka. Dodaje również sól do smaku i dokładnie mieszam. W razie gdy czosnku okaże się za mało można śmiało docisnąć więcej - wg upodobań.
Krok 3 - gotowana kukurydza z masłem czosnkowym foto
Gdy kukurydza jest już gotowa wyciągam z wody i lekko osuszam. Jemy ją na ciepło z masełkiem i solą. Akurat przy tej kukurydzy jadłam zwykłe masło ale przeważnie jadamy własnie z takim masłem czosnkowym i gorąco polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 16.02.2013 18:29
ja gotuję najwyżej 10 minut bo więcej nie mam potrzeby
Mysiunia 19.08.2012 10:56
baardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat