Golonko w piwie z kapustą

Golonko w piwie z kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • golonka wieprzowa

    2 szt
  • sól

    do posypania
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do posypania
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Owoc jałowca cały Prymat

    4 ziaren
  • kminek Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • bulion

    1 l
  • piwo

    3/4 puszki
  • Smalec wieprzowy

    do podsmażenia

Dodatkowo

  • Chrzan śmietankowy Smak

    wg uznania
  • musztarda

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Golonko w piwie z kapustą foto
Golonki peklujemy (sól, pieprz mielony) lub kupujemy gotowe zapeklowane. Dodajemy do garnka, połowę kapusty. Następnie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca, kminek) i przykrywamy całość drugą połową kapusty. Dolewamy ciepły bulion.
Krok 2 - Golonko w piwie z kapustą foto
Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Jeżeli mamy za mało płynu dolewamy wodę.
Krok 3 - Golonko w piwie z kapustą foto
Cebulę podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Krok 4 - Golonko w piwie z kapustą foto
Dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy.
Krok 5 - Golonko w piwie z kapustą foto
Golonki podlewamy piwem i wkładamy do piekarnika na ok 30min i pieczemy w 200st
Krok 6 - Golonko w piwie z kapustą foto
Podajemy z chrzanem i musztardą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 01.02.2016 17:09
Jak dawno nie jadłam :)
misia53 29.01.2016 23:57
O jejku, jaka pyszna goloneczka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat