Golonka w pieczarkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • pieczarki

    1/2 kg
  • olej

    5 łyżek
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać. Pieczarki przetrzeć wilgotną ściereczką i pokroić w plasterki. Golonkę wypłukać, włożyć do garnka. Zalać wrzącą wodą. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie liść laurowy oraz cebulę. Posolić do smaku. Gotujemy 1 godz. Rozgrzać olej na patelni, włożyć pokrojone pieczarki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie golonkę wyjąć z wody, włożyć do piekarnika, wlać na brytfankę 60 ml wywaru z gotowania golonki i zapiekać pół godziny. Oprószyć pieprzem. Wyłożyć na dwa talerze pieczarki, położyć po golonce. Podajemy z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
madzialena19 27.10.2013 18:50
Smacznie wygląda golonka.
Dariusz8 08.04.2013 16:19
Smaczna golonka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat