Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona wg Piotra Ogińskiego

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszna, peklowana golonka, pieczona z miodem i musztardą. Do tego pieczone ziemniaczki, podane z chrzanem. Zobaczcie jak przygotować ten wspaniały obiad. 

Składniki:

Golonka

golonka wieprzowa (przednia) 1 (peklowana) sztuka
marchewki 3 sztuki
woda 3 litry
seler naciowy 4 sztuki
cebule 4 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por 1/4 sztuki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 7 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Glazura

miód lipowy 3 łyżki
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Ziemniaczki

ziemniaki typu A (sałatkowe) (podgotowane)
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
olej 2 łyżeczki
Cząber suszony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki

Musztarda z piwem i miodem Prymat do smaku
chrzan tarty Smak do smaku
tymianek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona wg Piotra Ogińskiego

GOLONKA

1. Do garnka z zimną wodą włożyć przygotowane, umyte i obrane warzywa na rosół.

2. Całość dobrze doprawić pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.

3. Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 60 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

4. Ugotowaną golonkę wyciągnąć z wody, osuszyć i posmarować miodem, musztardą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tak przygotowaną golonkę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.

6. Podczas pieczenia warto podlać golonkę roztopionym miodem z musztardą

 

ZIEMNIACZKI

1. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki, opłukać i delikatnie obgotować tak aby zachowały swój kształt.

2. Następnie odcedzić i wyłożyć na formie do pieczenia.

3. Doprawić olejem, suszonym cząbrem oraz solą i pieprzem.

4. Tak przygotowane ziemniaczki zapiekać na najwyższej półce w piekarniku wraz z golonką

 

Gotową golonkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami, chrzanem i musztardą

Smacznego!

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:

 >> BURGERA Z GOLONKĄ <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak