Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Golonka
-
golonka wieprzowa (przednia)
1 (peklowana) sztuka -
marchewki
3 sztuki -
woda
3 litry -
seler naciowy
4 sztuki -
cebule
4 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
seler
1/4 sztuki -
por
1/4 sztuki -
Goździki całe Prymat
3 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
7 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Glazura
-
miód lipowy
3 łyżki -
Musztarda chrzanowa Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Ziemniaczki
-
ziemniaki typu A (sałatkowe)
(podgotowane) -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
olej
2 łyżeczki -
Cząber suszony Prymat
1 łyżeczka
Dodatki
-
Musztarda z piwem i miodem Prymat
do smaku -
chrzan tarty Smak
do smaku -
tymianek świeży
Sposób przygotowania
GOLONKA
1. Do garnka z zimną wodą włożyć przygotowane, umyte i obrane warzywa na rosół.
2. Całość dobrze doprawić pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.
3. Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 60 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4. Ugotowaną golonkę wyciągnąć z wody, osuszyć i posmarować miodem, musztardą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
5. Tak przygotowaną golonkę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.
6. Podczas pieczenia warto podlać golonkę roztopionym miodem z musztardą
ZIEMNIACZKI
1. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki, opłukać i delikatnie obgotować tak aby zachowały swój kształt.
2. Następnie odcedzić i wyłożyć na formie do pieczenia.
3. Doprawić olejem, suszonym cząbrem oraz solą i pieprzem.
4. Tak przygotowane ziemniaczki zapiekać na najwyższej półce w piekarniku wraz z golonką
Gotową golonkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami, chrzanem i musztardą
Smacznego!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
>> BURGERA Z GOLONKĄ <<
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się