Golonka pieczona wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszna, peklowana golonka, pieczona z miodem i musztardą. Do tego pieczone ziemniaczki, podane z chrzanem. Zobaczcie jak przygotować ten wspaniały obiad. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Golonka

  • golonka wieprzowa (przednia)

    1 (peklowana) sztuka
  • marchewki

    3 sztuki
  • woda

    3 litry
  • seler naciowy

    4 sztuki
  • cebule

    4 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • por

    1/4 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    7 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka

Glazura

  • miód lipowy

    3 łyżki
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Ziemniaczki

  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    (podgotowane)
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    2 łyżeczki
  • Cząber suszony Prymat

    1 łyżeczka

Dodatki

  • Musztarda z piwem i miodem Prymat

    do smaku
  • chrzan tarty Smak

    do smaku
  • tymianek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

GOLONKA

1. Do garnka z zimną wodą włożyć przygotowane, umyte i obrane warzywa na rosół.

2. Całość dobrze doprawić pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.

3. Golonkę gotować na wolnym ogniu przez 60 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.

4. Ugotowaną golonkę wyciągnąć z wody, osuszyć i posmarować miodem, musztardą i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tak przygotowaną golonkę zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.

6. Podczas pieczenia warto podlać golonkę roztopionym miodem z musztardą

 

ZIEMNIACZKI

1. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki, opłukać i delikatnie obgotować tak aby zachowały swój kształt.

2. Następnie odcedzić i wyłożyć na formie do pieczenia.

3. Doprawić olejem, suszonym cząbrem oraz solą i pieprzem.

4. Tak przygotowane ziemniaczki zapiekać na najwyższej półce w piekarniku wraz z golonką

 

Gotową golonkę podawać z pieczonymi ziemniaczkami, chrzanem i musztardą

Smacznego!

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:

 >> BURGERA Z GOLONKĄ <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat