Golonka pieczona w piwie z miodem

Golonka pieczona w piwie z miodem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 szt.
  • piwo

    1 butelka
  • miód płynny

    3-4 łyżki
  • marchewka

    1 średnia
  • seler korzeniowy

    średni kawałek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 szt.
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • cebula

    1 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki oczyścić z włosków za pomocą jednorazowej maszynki do golenia - nie powinny być opalane, ponieważ skórka wtedy staje się gumowa.

Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym golonkę włożyć do woreczka strunowego - dodać plastry cebuli, przyprawy, miód i piwo. Zamknąć szczelnie woreczek i włożyć do lodówki (można woreczek umieścić w misce, dla pewności, że nic nie wycieknie) - marynować 12-24 godziny, a co kilka godzin odwracać woreczek.

Zamarynowane golonki odsączyć z zalewy, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać utartą marchew i selera, lekko osolić i dołożyć przyprawy z marynaty, ale bez cebuli. Gotować, aż golonki znacznie zmiękną. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włożyć do gorącego piekarnika.
Piec do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.
Habibi
Do marynaty można dodać zmiażdżony czosnek albo nafaszerować surowe golonki całymi ząbkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 06.11.2014 09:02
Pierwszy raz mi tak cudna wyszła - kilka minut dopiekałam na kratce nad brytfanką, żeby lekko przeschła z sosu. Ja byłam nią zachwycona, bo lubię na słodko żeberka czy golonkę, ale mężusiowi nie podeszła - twierdzi, że jak ma wybór, to na słodko woli czekoladę ;)
ben-ka 05.11.2014 20:33
nooooo zdjęcie piękne,aż chce się zjeść.
izapozdro 05.11.2014 19:25
wow, wygląda niesamowicie :)
Niki22 05.11.2014 18:53
mmm takie mięsko to ja lubię :)
kasienka23 05.11.2014 18:04
pyszne goloneczki!
Renataj 05.11.2014 14:33
No na taki widok to aż ślinka cieknie:) Pięknie się upiekły.
Gracer 05.11.2014 13:11
wygląda powalająco, super przepis
Zdzisław 05.11.2014 13:00
wygląda smacznie, ale bym taką zjadł teraz
Anna169Hosz 05.11.2014 12:13
Nie ma to jak golonka :)
Alex_M 05.11.2014 11:40
mąż dostał ślinotoku ;) a i ja bym zjadła ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat