Ali

Golonka pieczona w piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Golonka

  • golonka wieprzowa

    ilość wedle gustu
  • cebula

    2-3 na 1-2 golonki
  • piwo

    1 butelka

Marynata

  • musztarda

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • majeranek

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nacinamy skórę na golonce w kratkę bardzo ostrym nożem.
Robimy marynatę: wszystkie składniki mieszamy w misce i dokładnie nacieramy tym golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ze 12.

Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pieczemy z termoobiegiem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 2,5 godziny.

Na ostatnie 30 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na funkcję grilla. Żeby skórka była chrupiąca, a środek soczysty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lidzia 02.08.2014 06:49
To coś dla mnie.
VioletoweKucharzenie 01.08.2014 23:11
Konkretny obiad:-)
ewelinapac 01.08.2014 22:41
smaczne mięsko
barbara11561 01.08.2014 21:10
takiej sztuce mięsa chyba nikt się nie oprze:)palce lizać:):)
noninka77 01.08.2014 19:42
Wygląda bardzo apetycznie :)
teresa18 01.08.2014 19:19
bosko smakowita
ben-ka 01.08.2014 19:16
Pomimo upału z chęcią bym zjadła:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat