Golonka -- Ewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 1kg
  • czosnek ząbki

    5-6
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5
  • ziele angielskie

    8-9
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1 łyzka
  • sól

    2 łyzki
  • cebula biała

    2
  • mrożonka marchew w kostce

    1/2 paczki
  • piwo tyskie

    1
  • woda

    1,5l (przegotowana)
  • groszek zielony

    1/2 paczki mrożony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 1,5 l wody dodajemy czosnek,listki,ziele ang.sól peklowa,cukier i sól kuchenną (mieszamy)
Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.Żeby była smaczniejsza to peklujemy ją pare dni----ale ja sie nie mogłam doczekac tej goloneczki i tylko dałam na noc ;D
Po tym czasie wyjmujemy .Do naczynia zaroodpornego włewamy pół piwka i kładziemy goloneczki.Ja dodałam jeszcze dodatkowo 2 listki laurowe na mięsko.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekrecając.30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy nasze mrożonki i cebulkę pokrojona w krążki.Znowu polewamy piwkiem i pieczemy. . . .
Podajemy na goraco z zimnym piwkiem :-)))

Pyszna pachnąca goloneczka + zimne piwko = niebo w gębie ;)

SMACZNEGO . . . . . .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 19.06.2013 11:03
świetny przepis, już wiem co zrobię z golonką w zamrażarce:)
gusia1000 06.11.2012 14:26
Rarytas dla mięsożerców.
DOROTA/PATI197799 26.09.2012 19:25
bardzo lubię tego typu dania
Ewa104 06.08.2011 09:49
Ewcia,goloneczka pierwsza klasa!
romanrafal 16.07.2011 18:57
świetna
adam1f 12.07.2011 00:17
super
Henryka2 23.05.2011 23:56
Przepysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat