Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Goleń wołowa duszona

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Danie długo gotowane, ale warte zachodu.

Składniki:

wołowina 400 gramów
passata pomidorowa 400 mililitrów
wino czerwone 0.5 szklanki
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
mąka 100 gramów
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Porada

W przepisie użyliśmy goleni wołowej z kością, ponad 700 g.

Przepis i sposób przygotowania na: Goleń wołowa duszona

Marchew i pietruszki umyłem, obrałem, pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekałem.
Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w kostkę o boku 5 cm. Posypałem solą, obtoczyłem w mące, smażyłem na 2 łyżkach masła do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełożyłem do garnka.
Na tej samej patelni zeszkliłem cebulę, dodałem czosnek i pokrojone warzywa. Smażyłem przez około 3 minuty, przełożyłem do wołowiny. Dodałem przecier pomidorowy, wino i dolałem tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodałem ziele angielskie, liście laurowe, zamieszałem, przykryłem garnek. Dusiłem, aż mięso było miękkie (ok. 2 godziny). Doprawiłem solą i pieprzem.
Jeżeli po ugotowaniu sos okaże się zbyt rzadki, wyjmij z niego mięso i odparuj na średnim ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj mięso z powrotem. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak