Gołębie domowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • kapusta biała

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    2 szt
  • olej

    5 łyzek
  • ryż

    0,5 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołębie domowe foto
Do miski włożyć mięso mielone i ugotowany ryż.Przyprawić pieprzem i solą.Wymieszać.
Krok 2 - Gołębie domowe foto
Z kapusty wyciąć tzw.głąb i włożyć do większego garnka,zalać wodą,tak,aby przykryła ją całą.Podgrzewać,aż woda będzie gorąca,ale nie gotująca.Trzymać kapustę tak długo,aż liście będą miękkie i będą odchodziły od całości.
Krok 3 - Gołębie domowe foto
Na patelnię wlać olej i posiekać cebulę w kostkę.Zarumienić ją i wlać do mięsa i ryżu.Wszystko dokładnie wymieszać,można dodać przyprawy do smaku.
Krok 4 - Gołębie domowe foto
W liście kapusty wkładać porcję mięsa z ryżem i zawijać gołębie.Poukładać je w garnku ściśle,żeby nie popękały podczas duszenia.Zalać ciepłą,przegotowaną wodą i dusić do miękkości.Można dodać koncentratu pomidorowego do wody i trochę osolić.Podawać same albo z ziemniakami i sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 28.07.2013 13:04
uwielbiam gołąbki
alaaa 20.07.2013 20:44
domowe najlepsze
SmacznaPyza 08.12.2012 20:11
do duszenia dodajesz jakieś zioła? bo widzę jakieś ciemne drobinki na gołąbkach
Batonik-XXL 04.04.2012 19:08
pyszne
Kuchareczekjeden 14.12.2011 09:09
mniam
Barbara/zuza22_85 08.12.2011 11:45
pycha
Elżbieta17 31.10.2011 17:00
Uwielbiam:)
smakoszek 26.10.2011 08:22
pyszne
kuklik 10.10.2011 10:03
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat