Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ziemniakami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 80 dag
kasza jęczmienna 15 dag
cebula 1 sztuka
margaryna 3 łyżki
jajko 2 sztuki
majeranek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

kapusta biała 1 główka
pieczarki 40 dag
bulion warzywny 1 szklanka
śmietana 30% 300 ml
masło 10 dag
zielona pietruszka 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane i przełożyć na sitko, aby ściekł z nich płyn.
Krok 1 - Gołąbki z ziemniakami foto
2
Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, wsypać surowa kaszę i wbić jajka, cebulę drobno pokroić i podsmażyć na margarynie, następnie dodać do ziemniaków, dosypać przyprawy i wymieszać. Masa ziemniaczana jest dość luźna, ale taka ma być bo cały powstały płyn wsiąknie w trakcie pieczenia w kaszę.
Krok 2 - Gołąbki z ziemniakami foto
3
Kapustę obgotować w sporej ilości osolonej wody i po sparzeniu zdejmować z niej kolejno liście z których odciąć twarde nerwy.
Krok 3 - Gołąbki z ziemniakami foto
4
Na każdego środku liścia kłaść niewielką ilość farszu i zwijać gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z ziemniakami foto
5
Na dnie brytfanki ułożyć warstwę liści kapusty
Krok 5 - Gołąbki z ziemniakami foto
6

i ułożyć zwinięte gołąbki, następnie gołąbki podlać bulionem i posypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i wiórkami z masła na wierzchu ułożyć pietruszkę i przykryć pokrywką.
Krok 6 - Gołąbki z ziemniakami foto
7
Piekarnik nagrzać do 190 st i piec gołąbki około godziny po tym czasie odkryć pokrywkę dolać śmietanę kremówkę i piec kolejne 30 minut.
Krok 7 - Gołąbki z ziemniakami foto
8
Po upieczeniu wyjąć z brytfanki gołąbki i zlać powstały sos pieczarkowy który ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 8 - Gołąbki z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:22
w takiej wersji gołąbków nie próbowałam
marzut 07.11.2015 15:53
super przepis
Aannkaa82 07.11.2015 10:54
Nigdy nie próbowałam ale ciekawią mnie już od dawna... chyba czas spróbować :)
Ewelina1991 07.11.2015 08:48
zabieram przepis do siebie ;-)
bertpvd 07.11.2015 00:27
Super przepis
agaK. 07.11.2015 00:27
Przepięknie się prezentują.
Kolorowa 06.11.2015 21:28
fajny przepis ;)
wwwiolka 06.11.2015 21:22
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak