Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z warzywami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dla tych, którzy preferują dania jarskie, ten przepis na gołąbki okaże się nie lada gratką. Do tego zero waste <3 i mamy danie!

Składniki:

Składniki:

kapusta włoska 1 sztuka
ryż 200 gramów
brokuł 1 sztuka
kalafior 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
bulion warzywny 500 mililitrów
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

W przepisie użyliśmy małej kapusty włoskiej oraz głąbów z brokułu i kalafiora.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z warzywami

Oczywiście kapustę sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru i octu. My robimy to tak: Wycinamy głąb, odrywamy liście i je sparzamy 5 min. Zgrubienie usuwamy.

Ryż gotujemy 10 min.

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Smażymy na maśle, wymieszanej z oliwą.

Warzywa dodajemy do ryżu z posiekaną natką pietruszki. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy sosem rybnym oraz ostrygowym. Do smaku doprawiamy solą.

Farsz zawijamy w liście kapusty, które układamy w naczyniu do pieczenia. Wlewamy bulion warzywny i pieczemy pod przykryciem 40 min. w 180°C.

Podajemy z ulubionym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak