Gołąbki z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • kapusta biała

    średniej wielkości główka
  • soczewica czerwona

    1,5 szklanki
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • jajko

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól do smaku

  • kostka rosołowa

    0,5 kostki

SOS

  • pomidory w puszce

    1 opakowanie
  • woda

    ok 1,5 szklanki
  • śmietana

    do zabielenia ok 1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka do zagęszczenia
  • zioła

    dalmatyńskie do smaKU
  • sól

  • pieprz

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z soczewicą foto
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki.
Pieczarki myjemy i osuszamy. Gotowe kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy do smaku
Krok 2 - Gołąbki z soczewicą foto
W oddzielnym garnku gotujemy soczewice do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Gołąbki z soczewicą foto
Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę.
Krok 4 - Gołąbki z soczewicą foto
Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki).
Zwijamy gołąbki.
Krok 5 - Gołąbki z soczewicą foto
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki.
Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna.
Wierzch gołąbków przykrywami także liści.
Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
Krok 6 - Gołąbki z soczewicą foto
Miedzy czasie przygotowujemy sos.
Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos ( bez kawałków pomidora).
Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!
Jadwiga/Jaga85
Gołąbki to danie z którym możemy wiele kombinować, czyli jest to coś co bardzo lubię! Jak mówi moja mama: w nich można przemycić wszystko:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2015 00:58
na pewno smaczne.
Justi2401 22.01.2015 10:03
Wspaniałe gołąbki, pyszne i zdrowe :)
barbara11561 21.01.2015 22:25
Pyszne gołąbki.
Ada-Gaba 21.01.2015 22:23
wspaniały obiadek
MałaMi89 21.01.2015 21:42
Zjadłabym takiego z chęcią :) U mnie właśnie w planach pierogi z soczewicą :)
IlonaAlbertos 21.01.2015 20:36
Wyglądają wspaniale.
Wiktoria29 21.01.2015 20:33
fajny pomysł na farsz
Edith85 21.01.2015 20:15
jak dla mnie -idealne :)
pestka 21.01.2015 18:59
świetna propozycja
cukiereczek 21.01.2015 18:43
wspaniałe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat