Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mielone 1 kg
ryż 30 dag
otręby żytnie 6 łyżek
cebula 4 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 18 dag
cukier do smaku 1 szczypta
olej roślinny 4 łyżki
bulion 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami

Kroki postępowania

1
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić .
Krok 1 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
2
Cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę na złoto.
Krok 2 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
3
Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Usiekać.
Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, natki i otrębów .
Krok 3 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
4
Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Krok 4 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
5
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać Wrząca wodą i chwilę gotować.
Krok 5 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
6
Zdejmować kolejno sparzone liście ( po 3-4 na raz ). Ostrożnie by sie nie poparzyć.
Krok 6 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
7
Z liści ścinać zgrubienia które mają u nasady. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .
Krok 7 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
8
Składać w kopertę tak jak krokiety.
Krok 8 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
9
W dużym garnku układać na dnie kilka dużych liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć w garnku gołąbki ( ściśle). Zalać bulionem ( lub wodą) . Dusić 1,5 godziny.
Wyjąć ostrożnie gołąbki z garnka .
Krok 9 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
10
Zlać wywarz gotowania.
Krok 10 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
11
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy
Krok 11 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
12
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagotować. Doprawić sos do smaku. *** Zalać gołąbki i dusić chwilę.

* Wyszło mi 25 gołąbków

** Resztę kapusty posiekałam jak na bigos i obgotowałam w lekko osolonej wodzie - i po odcedzeniu zamroziłam. Będzie potem na bigos, kapuśniak , jarzynkę

*** Gołąbki podzieliłam na porcje obiadowe - tak samo sos i zamroziłam na potem.
Krok 12 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
13
Zdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany .
Krok 13 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 24.05.2013 15:08
Zdrowsza wersja a z pewnością pyszna.
migotka28 23.05.2013 17:27
gołąbeczki uwielbiam,chyba muszę zrobic w najbliższym czasie z młodej kapustki
Marta11 23.05.2013 16:59
moze byc dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak