Gołąbki z ryżem naturalnym i otrębami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mielone

    1 kg
  • ryż

    30 dag
  • otręby żytnie

    6 łyżek
  • cebula

    4 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz mielony

    2 łyżeczki
  • majeranek

    2 łyżki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    18 dag
  • cukier do smaku

    1 szczypta
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • bulion

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić .
Krok 2 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę na złoto.
Krok 3 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Usiekać.
Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, natki i otrębów .
Krok 4 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Krok 5 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Wyciąć głąb. Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać Wrząca wodą i chwilę gotować.
Krok 6 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Zdejmować kolejno sparzone liście ( po 3-4 na raz ). Ostrożnie by sie nie poparzyć.
Krok 7 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Z liści ścinać zgrubienia które mają u nasady. Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .
Krok 8 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Składać w kopertę tak jak krokiety.
Krok 9 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
W dużym garnku układać na dnie kilka dużych liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć w garnku gołąbki ( ściśle). Zalać bulionem ( lub wodą) . Dusić 1,5 godziny.
Wyjąć ostrożnie gołąbki z garnka .
Krok 10 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Zlać wywarz gotowania.
Krok 11 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy
Krok 12 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagotować. Doprawić sos do smaku. *** Zalać gołąbki i dusić chwilę.

* Wyszło mi 25 gołąbków

** Resztę kapusty posiekałam jak na bigos i obgotowałam w lekko osolonej wodzie - i po odcedzeniu zamroziłam. Będzie potem na bigos, kapuśniak , jarzynkę

*** Gołąbki podzieliłam na porcje obiadowe - tak samo sos i zamroziłam na potem.
Krok 13 - Gołąbki  z ryżem naturalnym i otrębami foto
Zdrowsza wersja zwykłych gołąbków. Zamiast białego ryżu użyłam naturalnego , który nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 24.05.2013 15:08
Zdrowsza wersja a z pewnością pyszna.
migotka28 23.05.2013 17:27
gołąbeczki uwielbiam,chyba muszę zrobic w najbliższym czasie z młodej kapustki
Marta11 23.05.2013 16:59
moze byc dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat