Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem jaśminowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ryż jaśminowy 1 szklanka
łopatka wieprzowa 600 g
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżka
cebula 4 szt
olej rzepakowy 100 ml

Składniki

kapusta biała 1 szt (średniej wielkości)
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem jaśminowym

Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście. Usunąłem „nerwy”.
Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach.
Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa.
Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem.
Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200° C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak