Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i boczniakami - w młodej kapuście
Boczniaki oczyścić, umyć, osuszyć na ręcznikach papierowych lub odwirować w wirówce do sałaty - pokroić w drobną kostkę lub grubo zmielić maszynką do mięsa.
Grzyby dodać do cebuli, poddusić razem do miękkości i jeszcze na gorąco doprawić solą czosnkową i białym pieprzem.
Do gotowego farszu dodać świeże masło i mieszać do rozpuszczenia.
Ugotować ryż al dente, dokładnie odcedzić i połączyć z farszem grzybowym - pozostawić do ostygnięcia.
Sparzyć liście młodej kapusty, aby stały się miękkie - wyciąć twardy kawałek u podstawy liścia, nakładać odpowiednią ilość farszu i zwijać możliwie ciasno.
Dno brytfanny wyłożyć zewnętrznymi brzydszymi liśćmi kapusty i ciasno ułożyć gołąbki.
Podlać niewielką ilością wody z dodatkiem przyprawy warzywnej w proszku (można dodać łyżkę pasty pomidorowej), dołożyć plastry cebuli, nakryć pokrywką, pod któą także można położyć liście kapusty - ja wkładam pokrojony w plastry środek kapusty.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 170*C i dusić do miękkości kapusty.