Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem i boczniakami - w młodej kapuście

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż pół kg
boczniaki pół kg
cebula 2 duże
Pieprz biały mielony Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
kapusta duża główka młoda
masło 50 g
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i boczniakami - w młodej kapuście

Cebulę jak najdrobniej posiekać i zeszklić na oleju - nie rumienić za bardzo, powinna pozostać jasna.
Boczniaki oczyścić, umyć, osuszyć na ręcznikach papierowych lub odwirować w wirówce do sałaty - pokroić w drobną kostkę lub grubo zmielić maszynką do mięsa.
Grzyby dodać do cebuli, poddusić razem do miękkości i jeszcze na gorąco doprawić solą czosnkową i białym pieprzem.
Do gotowego farszu dodać świeże masło i mieszać do rozpuszczenia.
Ugotować ryż al dente, dokładnie odcedzić i połączyć z farszem grzybowym - pozostawić do ostygnięcia.
Sparzyć liście młodej kapusty, aby stały się miękkie - wyciąć twardy kawałek u podstawy liścia, nakładać odpowiednią ilość farszu i zwijać możliwie ciasno.
Dno brytfanny wyłożyć zewnętrznymi brzydszymi liśćmi kapusty i ciasno ułożyć gołąbki.
Podlać niewielką ilością wody z dodatkiem przyprawy warzywnej w proszku (można dodać łyżkę pasty pomidorowej), dołożyć plastry cebuli, nakryć pokrywką, pod któą także można położyć liście kapusty - ja wkładam pokrojony w plastry środek kapusty.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 170*C i dusić do miękkości kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 04.05.2014 14:02
Co za pyszności :)
mirosława4 03.05.2014 19:44
w takiej wersji jeszcze nie jadłam
olkaaa 29.04.2014 07:23
jeszcze takich nie jadłam
Habibi 12.01.2014 00:59
ODPOWIEDŹ dla osób zainteresowanych - gołąbki polane śmietaną :) Tak lubię od czasu do czasu :)
Stenka 05.08.2013 08:22
ciekawy przepis
JOANNA16 28.06.2013 19:04
wyglądają pysznie i pewnie tak smakują
paulina2157 27.06.2013 12:01
och muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak