Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gołąbki z pieczarkami

4.7
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na gołąbki z pieczarkami. W farszu jest jeszcze ryż i smażona cebulka. Gołąbki z pieczarkami są zawijane w liście kapusty i pieczone w piekarniku.

Składniki:

kapusta biała
1 sztuka
ryż
20 dag
cebula
4 sztuki
pieczarki
1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami to alternatywna wersja dla tego mięsnego dania. Podobnie, jak tradycyjne, gołąbki z pieczarkami są zawijane w liście kapusty. Ta wersja gołąbków z pieczarkami jest pieczona w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Gołąbki z pieczarkami możesz podać z dowolnym sosem: pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym.

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, jeszcze ciepły przekładamy do garnka.
Krok 1 - Gołąbki z pieczarkami foto
2

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, przyprawiamy solą i dusimy do miękkości. Gotową przekładamy do ryżu.

Krok 2 - Gołąbki z pieczarkami foto
3

Pieczarki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy na tej samej patelni na której wcześniej smażyliśmy cebulę. Przyprawiamy je solą, pieprzem i Kucharkiem. Smażymy do odparowania wody z pieczarek, co chwilę mieszając. Gotowe pieczarki przekładamy wraz z tłuszczem do ryżu z cebulą. Dokładnie mieszamy farsz.

Krok 3 - Gołąbki z pieczarkami foto
4
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy wodą, tak żeby była w całości przykryta. Wodę lekko solimy i sparzamy kapustę do momenty, aż liście będą miękkie. Po kolei ściągamy je z główki kapusty i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Gołąbki z pieczarkami foto
5
Na każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy je.
Krok 5 - Gołąbki z pieczarkami foto
6
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy obgotowanymi liśćmi kapusty. Układamy na nich zwinięte gołąbki. Wierzch również przykrywamy liśćmi. Gołąbki zapiekamy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
Krok 6 - Gołąbki z pieczarkami foto
7
Jeszcze ciepłe podajemy z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym (grzybowym).
Krok 7 - Gołąbki z pieczarkami foto

Jeśli pieczesz gołąbki w piekarniku nie zapomnij na dno naczynia ułożyć kilka liści kapusty. Zapobiegnie to przypaleniu lub przywarciu gołąbków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 30.11.2014 14:00
smakowicie prezentują się
Jadwiga/Jaga85 30.11.2014 12:26
Bardzo lubię:)
engie23 30.11.2014 10:11
pyszności :)
IZABELA29 30.11.2014 10:03
bardzo lubię
R'n'G Kitchen 30.11.2014 09:31
Przepysznie wyglądają
Magula 30.11.2014 08:53
uwielbiam gołąbki
Ewelina1991 30.11.2014 08:48
uwielbiam gołąbki!!!
Megg 29.11.2014 22:47
Pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak