Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso
500 g -
cukinia
1 szt -
marchew
2 szt -
cebula
1 szt -
natka pietruszki
1 garść -
sól czarna
do smaku -
pieprz
1 łyzeczka -
majeranek
1 szczypta -
kapusta
1 szt -
masło
1 łyżka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczka -
borowiki
2 szt -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyzeczka
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z pęczakiem , borowikami, mięsem i warzywami
Kapustę gotujemy w dużym garnku do miękkich lisci ok 2 h pod przykryciem , następnie zalewamy zimną wodą i odrazu oddzielamy liscie .
Borowiki kroimy na małe kawalki i smazymy na maśle ok 7 min , studzimy .
Marchew szatkujemy na małych oczkach razem z cukinią .Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa ,razem z warzywami , grzybami i całość doprawiamy , powinno być dość wyraziste w smaku .
Na każdy liść wykładamy porcję farszu i zwijamy , układamy ciasno w garnku i zalewamy bulionem , bądż wodą , dusimy na maleńkim ogniu ok 1.5h
Ja podaję z sosem pomidorowym .
Z tej porcji wyszło mi 12 gołąbków , liście zostały jeszcze z kapusty :D
Komentarze (8)