Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z nowym smaczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 główka

Farsz

mięso mielone wieprzowe 1 kg
ryż 1 szklanka
cebula 1 sztuka
cukinia 1,5 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos

cebula 1 sztuka
pomidory w puszce 1 sztuka
suszone pomidory 5-6 sztuk
olej 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z nowym smaczkiem

Kroki postępowania

1
Kapustę sparzyć w osolonym wrzątku i zostawić do odcięknięcia na ściereczce.
Krok 1 - Gołąbki z nowym smaczkiem foto
2
Farsz: Mięso mielone ugotować do miękkości. Przecedzić i ostudzić. Przełożyć do blednera i zmiksować. Ryż ugotować do miękkości.
Krok 2 - Gołąbki z nowym smaczkiem foto
3
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przełożyć mięso, ryż i cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku i w razie gdyby masa była za mało zwarta dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki z nowym smaczkiem foto
4
Sos: Cebulę i czosnek drobno posiekać. Usmażyć na jasnozłoty kolor na łyżce oleju. Do blednera wrzucić pomidory z puszki oraz suszone pomidory i zmiksować. Do cebuli dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Wlać pomidory, dodać koncentrat i zagotować. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać ½ szklanki wody i znów zagotować. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia.
Krok 4 - Gołąbki z nowym smaczkiem foto
5
Wykonanie: Z liści wyciąć nerw i nakładać po około 1,5 łyżki farszu. Zawinąć boki do środka a potem zwinąć w roladkę. Przełożyć do sos i dusić około 15 minut. Smacznego!
Krok 5 - Gołąbki z nowym smaczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 14.03.2015 16:21
Czasami tak bywa, że nowy smak nam nie przypada do gustu, ja również wolę gołąbki w białej kapuście, ale czasami robię również z włoską.
BernadettaP 21.11.2014 20:34
Właśnie sobie uświadomiłaa jak dawno nie jadłam gołąbków.
IKrakowianka 21.11.2014 20:30
świetny pomysł
R'n'G Kitchen 21.11.2014 16:37
MMMMMMMMMMMNIAM!!!!
Beatris 21.11.2014 12:25
Z przyjemnością zjadłabym takiego gołąbka:)
mysza75 21.11.2014 12:21
pyszne twoje gołąbki zjadłabym chętnie
monikaT83 21.11.2014 11:50
ja też po raz pierwszy zrobiłam z włoskiej i powiem Wam szczerze,że też wolę z białej robić więc zostaję przy białej ale za to farsz bardzo nam smakował. Bardzo dziękuję za miłe słowa:)
Pietruszka 21.11.2014 11:22
bardzo ładnie wyglądają
Wiktoria29 21.11.2014 10:44
z dodatkiem cukinii jeszcze nie jadłam
Ewelina1991 21.11.2014 09:33
uwielbiam gołąbki!!!
gosia56 21.11.2014 09:07
moze i dobre ale my jednak wolimy w białej kapuscie gołąbki
IZABELA29 21.11.2014 08:32
takich nie robiłam ,a gołąbki wolę z białej jakoś ta włoska za mną nie przemawia..
engie23 21.11.2014 08:25
apetycznie wyglądają
VioletoweKucharzenie 21.11.2014 07:58
muszą super smakować!
Anna133 21.11.2014 07:52
wyglądają niezwykle apetycznie
Pani Domu 21.11.2014 07:25
ciekawe dodatki
ada.la 21.11.2014 07:25
ciekawe te twoje gołąbki
RenataZ-et 20.11.2014 22:52
bardzo fajne te gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak