Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z młodej kapusty z papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta młoda 1 duża
papryka żółta 2 szt.
mięso mielone 3/4 kg.
jajko
Kucharek przyprawa uniwersalna
koncentrat pomidorowy 1 słoik mały
ryż 3/4 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z młodej kapusty z papryką

kapustę oczyścić ponacinać wkoło liście i sparzyć we wrzątku aby zmiękły,ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,mięso jeśli mamy do zmielenia to zemleć dodać osączony ryż,umyte i pokrojone w drobną kostkę papryki,kucharka i pieprz do smaku oraz jajko całość wyrobić aby powstała jednolita zwarta masa,sparzone liście kapusty układać jeśli są zgrubienia to należy je obciąć aby łatwiej nam było zawinąć i nakładać nieduże porcje przygotowanego farszu a następnie ciasno zwijać jak roladki,w rondelku rozgrzać tłuszcz i kolejno obsmażać z każdej strony na złoty kolor,gołąbki podlać wodą dodać koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem do miękkości,jeśli trzeba to na koniec doprawić do smaku kucharkiem lub solą a sos zagęścić odrobiną wody wymieszanej z mąką,podawać z ziemniakami lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 28.06.2013 06:45
pyszne są gołąbki
Habibi 25.06.2013 22:30
właśnie dzisiaj skończyłam jeść gołąbki z młodej kapusty :)
Pomocnik 25.06.2013 20:37
super przepis
Aleksandra/Olcia 25.06.2013 19:32
uwielbiam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak