GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    600 g
  • ryż

    2 woreczki
  • cebula

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • kapusta biała

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • olej do smażenia

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • sos pomidorowy

  • buraczki konserwowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Wystudzony ryż i cebulę dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Całość doprawiamy pieprzem, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką i majerankiem.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Do doprawionego już farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Z kapusty usuwamy pierwszą warstwę liści. Wykrawamy głąb i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5-10 minut.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Liście kapusty rozdzielamy delikatnie i za pomocą noża usuwamy grube nerwy liścia.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Z farszu mięsnego formujemy zgrabne pulpeciki i układamy na liściu kapusty.
Krok 7 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Liście zawijamy w efektowną roladę.
Krok 8 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Niewykorzystane liście kapusty układamy na dnie garnka i zalewamy wodą.
Krok 9 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
Gołąbki układamy ciasno na liściu kapusty, wyłożonym na dnie garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 3 godziny na małym ogniu.
Podajemy z puree ziemniaczanym, sosem pomidorowym i tartymi buraczkami.

Benita
Gołąbki równie dobrze możemy upiec w piekarniku lub ugotować na parze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 30.12.2015 08:05
dobre gołąbki
w mojej kuchni 26.05.2015 16:54
pyszne jedzonko obiadowe
jagoda5913 26.05.2015 12:28
Dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat