Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
ryż 2 woreczki
cebula 2 szt
jajko 2 szt
kapusta biała 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia
ziemniaki ugotowane 1 kg
sos pomidorowy
buraczki konserwowe

Porada

Gołąbki równie dobrze możemy upiec w piekarniku lub ugotować na parze.

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Wystudzony ryż i cebulę dodajemy do mięsa mielonego.
Krok 1 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
2
Całość doprawiamy pieprzem, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, papryką i majerankiem.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
3
Do doprawionego już farszu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
4
Z kapusty usuwamy pierwszą warstwę liści. Wykrawamy głąb i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5-10 minut.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
5
Liście kapusty rozdzielamy delikatnie i za pomocą noża usuwamy grube nerwy liścia.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
6
Z farszu mięsnego formujemy zgrabne pulpeciki i układamy na liściu kapusty.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
7
Liście zawijamy w efektowną roladę.
Krok 7 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
8
Niewykorzystane liście kapusty układamy na dnie garnka i zalewamy wodą.
Krok 8 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto
9
Gołąbki układamy ciasno na liściu kapusty, wyłożonym na dnie garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 3 godziny na małym ogniu.
Podajemy z puree ziemniaczanym, sosem pomidorowym i tartymi buraczkami.

Krok 9 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 30.12.2015 08:05
dobre gołąbki
w mojej kuchni 26.05.2015 16:54
pyszne jedzonko obiadowe
jagoda5913 26.05.2015 12:28
Dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak