Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Petarda! <3

Składniki:

młoda kapusta 1 główka
ryż 200 gramów
mięso z łopatki wieprzowej mielone 500 gramów
masło 82% 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 700 mililitrów
koperek świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty

Liście wycinamy, lekko sparzamy.

Ryż gotujemy al’ dente. Mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy.
Wlewamy mleko, wrzucamy posiekany koperek. Mieszamy.

Gołąbki zalewamy sosem, pieczemy 45 minut w 180°C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak