Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem z indyka

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso indycze 800 gram
ryż 2 szklanki
cebula 2 sztuki
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 2 sztuki
smalec 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ketchup pikantny 3 łyżki
śmietana gęsta 1/2 szklanki
mąka 1 - 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
kapusta biała 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem z indyka


Z kapusty wyciąć głąb i gotować oddzielając po kolei liście. Z każdego liścia ściąć grube nerwy. Ryż ugotować w 4 szklankach wody i z kostką warzywną.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Przepuścić przez maszynkę razem z mięsem.
Wymieszać ryż z mięsem, doprawić pieprzem i solą. Łyżką rozłożyć farsz na liście i zwinąć gołąbki.
Na dno naczynia położyć liście kapusty a na nie ułożyć ciasno gołąbki. Na wierzchu też położyć liście.
W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę i wlać do gołąbków. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika z temperaturą 190 stopni na około 40 minut.
Ostrożnie zlać z gołąbków płyn, dodać koncentrat, ketchup i doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeżeli sosu jest za mało dodać bulionu lub wody.
Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, wymieszać i wlać do reszty. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 10.08.2015 13:20
pyszny obiadek
w mojej kuchni 20.07.2015 10:23
pyszne jedzonko do zjedzenia
monika141 20.07.2015 09:17
pyszniutkie gołąbki, moja rodzinka je uwielbia
gosia1988 19.07.2015 21:26
uwielbiam wszystkie gołąbki, a te wyglądają rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak