Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem z indyka
Z kapusty wyciąć głąb i gotować oddzielając po kolei liście. Z każdego liścia ściąć grube nerwy. Ryż ugotować w 4 szklankach wody i z kostką warzywną.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Przepuścić przez maszynkę razem z mięsem.
Wymieszać ryż z mięsem, doprawić pieprzem i solą. Łyżką rozłożyć farsz na liście i zwinąć gołąbki.
Na dno naczynia położyć liście kapusty a na nie ułożyć ciasno gołąbki. Na wierzchu też położyć liście.
W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę i wlać do gołąbków. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika z temperaturą 190 stopni na około 40 minut.
Ostrożnie zlać z gołąbków płyn, dodać koncentrat, ketchup i doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeżeli sosu jest za mało dodać bulionu lub wody.
Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, wymieszać i wlać do reszty. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.