Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
ryż 4 woreczki
mięso mielone 500 g
pieczarki 500 g
cebula 2 szt
koperek 2 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odsączamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i solimy. Stawiamy do zagotowania, ok 3 minuty po zagotowaniu sprawdzamy czy liście są na pół miękkie, po kolei zdejmujemy je i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce w plastry wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy solą i smażymy do odparowania wody. Gotowe przekładamy do miski w której mamy ostygnięty ryż.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto
2
Następnie na patelni smażymy do miękkości pokrojoną w piórka cebule. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Przekładamy je do miski z ryżem i pieczarkami
Krok 2 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto
3
Dodajemy koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto
4
Gotowym farszem napełniamy liście kapusty i zwijamy gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto
5
Gołąbki i układamy w brytfannie. Polewamy je 4 łyżkami wody i wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 160C.
Krok 5 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto
6
Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Krok 6 - Gołąbki z mięsem i pieczarkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.02.2015 08:29
smaczne danie do zjedzenia
pajbek 26.02.2015 20:47
Bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak