Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso gotowane 20 dag ( z kurczaka)
kasza jęczmienna perłowa 1 szkl
cebula czerwona 1 szt
grzyby suszone 1 dag
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
kostka rosołowa 1 szt
kapusta 1 szt

Sos grzybowy

wywar grzybowy 1,5 szkl
cebula 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Porada

Gołąbki z kaszą, grzybami i gotowanym mięsem są bardzo smaczne. Jest to dobry sposób na wykorzystanie ugotowanego mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa

Kroki postępowania

1
Ugotowane mięso drobno posiekać.
Krok 1 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
2
Grzyby dokładnie umyć i zamoczyć na 1-2 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wywaru, posiekać.
Krok 2 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
3
Kaszę wypłukać i ugotować w 2-2,5 szkl wody.
Krok 3 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
4
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone mięso, podsmażyć.
Krok 4 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
5
Następnie wsypać kaszę i grzyby.
Krok 5 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
6
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.
Krok 6 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
7
Całą główkę kapusty włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i zdjąć 6-8 liści, usunąć twardy nerw. Na każdy liść włożyć porcję farszu.
Krok 7 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto
8
Zawinąć jak krokiety. Ciasno ułożyć w rondlu, zalać gorącą wodą, pokruszyć kostkę rosołową, przykryć i gotować do miękkości kapusty około pół godziny. Sos: Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, połączyć z 1,5 szkl wywaru z grzybów. Dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotować, doprawić do smaku.
Krok 8 - Gołąbki z kaszy, grzybów i mięsa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.01.2015 12:02
bardzo lubię gołąbki,te na pewno są pyszne
iziona 30.01.2015 09:25
Uwielbiam gołabki pod każdą postacią
Joasiek 29.01.2015 23:07
Na pewno są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak