Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jaglaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 500 g
kasza jaglana 2 szklanki
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 1 słoik
mąka pszenna do smaku
masło do smaku
bulion 1,5 l
grzyby suszone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jaglaną

Z kapusty wycinamy głąb i parzymy ją, stopniowo odcinając całe liście. Ścinamy z nich wystające włókna. Kaszę gotujemy we wrzątku z solą i łyżką oleju ok 10 min, następnie odcedzamy. Grzyby namaczamy i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy mięso i suszone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odparowujemy wodę, chwilę jeszcze smażąc. Lekko przestudzony farsz mieszamy z kaszą i zawijamy w liście kapusty. W garnku układamy na dnie pojedyncze liście, a na nich gołąbki. Zalewamy bulionem z koncentratem pomidorowym i dusimy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok 45 minut. Na koniec sos możemy zagęścić kilkoma łyżkami mąki przesmażonymi na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 17.02.2014 09:50
muszą być pyszne
halina17 22.01.2014 16:56
Jeszcze nie robiłam z kaszą jaglaną gołąbków.
patryska76 22.01.2014 14:24
Moje smaki ;)
pajbek 22.01.2014 11:46
Uwielbiam gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak