Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
kasza gryczana 1 szklanka
mięso wieprzowe 250 gram
cebula 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
grzyby suszone 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z kaszą gryczaną

Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw.
Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam do garnka, zalałam 1,5 szklanki wody z grzybów. Gotowałam przez ok. 7 minut. ( Kasza nie może się rozgotować )
Mięsko pokroiłam na drobne kawałki, podsmażyłam na patelni, cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam, grzybki drobno posiekałam. Wszystko razem dodałam do uprażonej kaszy, dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu.
Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę.
Gołąbki podawałam z sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata
Agata 20.09.2013 09:57
może zrobię dzisiaj na obiad
matesko 20.09.2013 09:35
takich jeszcze nie jadłam
paulina2157 19.09.2013 22:48
też o takich myślałam bardzo ostatnio lubię kaszę gyczaną
Janina 19.09.2013 22:46
Bardzo lubimy takie gołąbki;)
jasiek 19.09.2013 22:43
kusząca odmiana
Barbara13 19.09.2013 22:07
Bardzo ciekawa odmiana od tych z ryzem
Magda24 19.09.2013 22:05
jakie pyszne te gołabki
msmors 19.09.2013 22:04
super gołąbki
gusia1000 19.09.2013 21:25
Robię i lubię.
w mojej kuchni 19.09.2013 21:18
takie z kaszą i grzybami lubimy na wigilię czasem zrobić do barszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak