Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Z kapusty oderwać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście odkładać na talerz.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem i przyprawić. Liść kapusty rozłożyć, nałożyć farsz, złożyć boki i zawinąć. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty, zalać bulionem warzywnym i dusić około godziny.
Sos: Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. Dodać śmietankę i posypać bazylią.