Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na gołąbki:

  • kapusta włoska

    1 sztuka
  • ryż

    100 gramów
  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • koperek

    1 pęczek
  • bulion warzywny

Składniki na sos:

  • woda

    2 szklanki
  • passata pomidorowa

    400 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    100 mililitrów
  • bazylia

    garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Z kapusty oderwać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście odkładać na talerz.

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem i przyprawić. Liść kapusty rozłożyć, nałożyć farsz, złożyć boki i zawinąć. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty, zalać bulionem warzywnym i dusić około godziny. 

Sos: Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. Dodać śmietankę i posypać bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Pani Domu 26.10.2016 08:06
wyglądają smacznie
anka1988 25.10.2016 14:12
moje ukochane
Beatris 25.10.2016 11:17
Ja też je uwielbiam, chętnie bym zjadła, mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat