Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na gołąbki:
-
kapusta włoska
1 sztuka -
ryż
100 gramów -
mięso mielone
500 gramów -
cebula
2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
koperek
1 pęczek -
bulion warzywny
Składniki na sos:
-
woda
2 szklanki -
passata pomidorowa
400 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
3 łyżeczki -
mąka pszenna
2 łyżki -
śmietana 30%
100 mililitrów -
bazylia
garść
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Z kapusty oderwać liście. W garnku zagotować wodę i wrzucać po jednym liściu na wrzątek na 2 minuty. Sparzone liście odkładać na talerz.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, posiekanym koperkiem i przyprawić. Liść kapusty rozłożyć, nałożyć farsz, złożyć boki i zawinąć. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku na liściach kapusty, zalać bulionem warzywnym i dusić około godziny.
Sos: Do garnka wlać wodę, passatę i koncentrat. Zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. Dodać śmietankę i posypać bazylią.
Komentarze (3)