Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
KROK 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką. Dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka). Życzę smacznego!