Gołąbki z indykiem, soczewicą i kaszą pęczak

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne i pożywne gołąbki z młodej kapusty stożkowej, która jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz składników mineralnych. Ich wnętrze wypełnia pełnoziarnisty farsz przygotowany z soczewicy, kaszy pęczak, ryżu jaśminowego oraz polędwiczek z indyka.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki:

  • kapusta

    1 główka
  • polędwica z indyka

    550 gramów
  • ugotowana soczewica

    120 gramów
  • ugotowana kasza pęczak

    120 gramów
  • ryż ugotowany

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • świeży majeranek

    1 pęczek
  • Oregano suszone Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • masło

    1,5 łyżki

Dodatki:

  • bulion

    1 litr
  • sos pomidorowy

    0,5 litra
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.

KROK 2. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Kaszę pęczak, soczewicę i ryż jaśminowy gotujemy według przepisu na opakowaniach. Cebule drobno kroimy i rumienimy ją na maśle. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną soczewicą, pęczakiem, ryżem i podsmażoną cebulką. Dodajemy posiekany świeży majeranek, suche przyprawy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut (młoda kapusta stożkowa po tym czasie powinna być już idealnie miękka). Życzę smacznego! 

Futka
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym. Jak zrobić szybki sos? Szybki sos przygotujemy na bazie bulionu i passaty pomidorowej. Do tego podsmażona cebulka, świeży czosnek, oregano, bazylia, odrobina cukru, pieprzu i soli do smaku. Wszystkie składniki miksujemy i sos gotowy!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat