Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z farszem ryżowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 7 liści
ryż brązowy 200 g
boczek wędzony 250 g
cukinia 1 sztuka
rosół 1/2 szlanki
sól 1 łyżka cebulowej
chili Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Porada

Całkiem inna a jaka pyszna wersja gołąbków.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z farszem ryżowym

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy wrzątek ze szczyptą soli , wkładamy umyte liście sałaty , gotujemy do miękkości ok 30 min. ( W czasie gotowania kapusty bierzemy się za przygotowanie reszty składników by farsz był gotowy jak kapusta się ugotuje)
Krok 1 - Gołąbki z farszem ryżowym foto
2
1/2 cukinii kroimy w cienki paski ( za pomocą tarki lub obieraczki do warzyw) Patelnie grillową rozgrzewamy , smażymy cukinie na rumiano z obu stron. Zdejmujemy.
Krok 2 - Gołąbki z farszem ryżowym foto
3
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny soli . Resztę cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach Boczek kroimy w kostkę , wrzucamy na patelnię ( grillową bądź zwykłą) gdy się przyrumieni dodajemy ugotowany ryż oraz tartą cukinię , doprawiamy solą cebulową chili , szczyptą soli i pieprzu. Całość zalewamy bulionem . Dusimy do odparowania płynu.
Krok 3 - Gołąbki z farszem ryżowym foto
4
Na każdy liść kapusty nakładamy plaster grillowanej cukinii oraz ok 2 łyżki farszu. Zwijamy najpierw dłuższe boki do środka a następnie w rulon.
Krok 4 - Gołąbki z farszem ryżowym foto
5
Podajemy udekorowane np. ulubioną sałatką i ciepłym sosem pomidorowym w oddzielnym naczyniu
Krok 5 - Gołąbki z farszem ryżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 07.08.2015 20:21
uwielbiam wszystkie gołąbki :))
Maridka19 07.08.2015 10:56
Pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak