Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
kiełbasa podwawelska 1 kg
cebula 4 sztuki
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
woda 2,5 litra
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
mąka pszenna 1 łyżeczka
ryż brązowy 3 woreczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy

Kroki postępowania

1
W garnku z wodą i połową kostki rosołowej zaczynamy gotować brązowy ryż aby był mięciutki.
Krok 1 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto
2
Następnie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę podwawelską kroimy również w małe kawałki. Całość zaczynamy podpiekać na patelni bez tłuszczu ponieważ kiełbasa sama z siebie wypuści odpowiednią ilość.
Krok 2 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto
3
Następnie podsmażone składniki mieszamy w misce z ugotowanym brązowym ryżem. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem oraz odrobiną soli. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 3 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto
4
Kolejnym etapem którego bardzo nie lubię i uważam za niebezpieczny jest sparzanie kapusty na liście. :) Z środka kapusty wykrawamy twarde zgrubienie po korzeniu. Następnie tak przygotowaną główkę kapusty umieszczamy w garnku z wrzątkiem. Każdy liść kapusty w chwili gdy będzie robił się miękki powoli odciągamy od główki. Kolejno wyciągamy liście i umieszczamy na odwróconym talerzu aby nam nie popękały. Następnie w każdy liść dajemy odpowiednią ilość przygotowanego farszu i zawijamy. Gotowe gołąbki do pieczenia umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
Krok 4 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto
5
Tak przygotowane naczynie żaroodporne z gołąbkami podlewamy odrobiną wody i umieszczamy w piekarniku. Gołąbki zapiekamy przez około 40 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach zalewamy gołąbki wcześniej przygotowanym sosem z koncentratu, mąki pszennej i wody. W tym etapie ponownie zapiekamy przez około 20 minut.
Krok 5 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto
6
Przed podaniem na talerze sprawdzamy czy kapusta jest wystarczająco miękka. Jeżeli zajdzie potrzeba możemy je dłużej potrzymać w piekarniku. Smacznego!!!
Krok 6 - Gołąbki z brązowego ryżu i kiełbasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 30.05.2013 16:08
muszą być pyszne!
Alex_M 15.03.2013 17:17
ciekawe golabeczki :)
Dorota37 14.03.2013 00:08
Też używam brązowy ryż. Dla mnie bomba :-}
adelajda 06.03.2013 21:26
takich to mało że nie robiłam, to też jeszcze nie jadłam !
LoLa 06.03.2013 14:48
też bym takie zjadła
mysza75 05.03.2013 13:55
Fajny pomysł na gołąbki :-)
fotoviderek 05.03.2013 12:39
Pyszne gołąbeczki :)
GOSIA18 05.03.2013 11:00
Pomysłowe, ciekawe i pyszne.
Pomocnik 05.03.2013 10:27
bardzo pyszna potrawa
Laila2786 05.03.2013 10:10
są pyszne takich jeszcze nie robiłam
gosia56 05.03.2013 09:56
Jeszcze takich gołąbków nie jadłam ani nie robiłam napewno pycha.
IZABELA29 05.03.2013 09:52
takich u mnie na stole jeszcze nie było
Bogusiaz 05.03.2013 09:50
bardzo ciekawy przepis
marianp20 05.03.2013 09:45
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak