Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wg Buni wersja podstawowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone wieprzowo wołowe 1 kg
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku 1 szczypta
majeranek do smaku 1 szczypta
przyprawa do zup w płynie 1 łyżeczka
słodka śmietanka 1/2 szklanki
mąka 4 łyżki
cukier do smaku 1 szczypta
olej 2 łyżki
bulion warzywny 2 litry
przecier pomidorowy 18 dag- 1 słoiczek
cebula 4 sztuki
kapusta biała 1 sztuka duża
ryż 3 (ugotowany)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wg Buni wersja podstawowa

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować na pół twardo - odcedzić .
Krok 1 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
2
Drobno pokrojoną ( obraną ) cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Krok 2 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
3
Usiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki.
Krok 3 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
4
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, natkę
Krok 4 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
5
Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem , maggi w płynie.
Krok 5 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
6
Kapustę ułożyć w dużym garnku - zalać wodą i doprowadzić ją do wrzenia.
Krok 6 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
7
Zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście .
Krok 7 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
8
Na środek liścia kłaść porcję farszu ( jeśli liście mają zgrubienie u nasady ściąć je nożem ) .
Krok 8 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
9
Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Krok 9 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
10
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć ściśle gołąbki .
Krok 10 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
11
Zalać bulionem lub wodą . Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka .
Krok 11 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
12
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy . Zagęścić mąką wymieszaną dobrze z odrobiną zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku. ***

* z tej porcji powinno wyjść ok. 25 sztuk gołąbków
** resztę kapusty posiekać jak na bigos i obgotować - można z niej zrobić bigos, kapuśniak , jarzynkę

*** oczywiście sos w tej ilości robimy tylko wtedy gdy chcemy mieć całość tak doprawioną - można przygotować tyle sosu ile trzeba na 1 posiłek
Krok 12 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto
13
Bazowa wersja do wszystkich przeróbek gołąbkowych .W przepisie mojej Mamy w składnikach był koperek i jajka . Koperek rozumiem - jajka już nie. Ja z nich zrezygnowałam i farsz wcale się nie rozpada, a zamiast kopru daję natkę pietruszki . Nie duszę też gołąbków ponownie w sosie - sos robię osobno . Wynika to z tego , że taka ilość gołąbków musi być u mnie dzielona na kilka porcji i mrożona .Wole wiec zamrozić gołąbki w wywarze , a potem dorobić sos taki na jaki mam ochotę ( np. koperkowy, grzybowy , pomidorowy) niż z góry decydować o tym ,że zawsze będą w sosie pomidorowym.
Krok 13 - Gołąbki  wg Buni wersja podstawowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 18.05.2013 11:21
jak ja uwielbiam gołąbki :)
paulina2157 18.05.2013 10:58
świetne te gołąbki takie domowe :)
Konczi 18.05.2013 10:34
wyglądają smacznie, chcoiaż przyznam że czypta pieprzu to dla moich domowników malutko, lubią pikantniej - pysznie wyglądają
Aleksandra/Olcia 18.05.2013 10:32
uwielbiam gołąbki
Cranberry 18.05.2013 10:32
jak u babci :)
halina17 18.05.2013 10:30
Bardzo smaczne gołąbki.
IwonaDD 18.05.2013 10:15
pyszne gołabki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak