Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów...

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża
Farsz: - w opisie
cebula 1 sztuka
masło do smażenia 8 łyżek
pomidory 1 kg
cukier 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa w płynie - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów...

Kroki postępowania

1
FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę
Krok 1 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
2
dużą kapustę obgotować we wrzątku, zdjąć liście, usunąć twarde zgrubienie na liściu i nakładać farsz i ciasno zawijać

na 6 łyżkach masła klarowanego podsmażyć gołąbki
Krok 2 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
3
na 2 łyżkach masła klarowanego zeszklić na złocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem
Krok 3 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
4
do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką
Krok 4 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
5
posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować
Krok 5 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
6
do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym ogniu co jakiś czas mieszając
Krok 6 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto
7
sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów..............SMACZNEGO!!!
Krok 7 - gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 09.09.2014 11:51
na taki obiad to ja się pisze :)
Adam/ZUB3R 09.09.2014 11:40
smaczne gołąbki
Magula 09.09.2014 10:49
O tak bardzo chętnie bym takie gołąbki zjadła. Też musze zrobić zapasik
w mojej kuchni 09.09.2014 10:04
brak edycji:;... z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak