Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska
ryż 2 szkl
łopatka bez kości 1 kg
cebula 2 szt
ząbki czosnku 3
Papryka słodka mielona Prymat
Majeranek suszony Prymat
olej 3 łyżki
sól i pieprz

sos pomidorowy

koncentrat pomidorowy 300 g
woda 1,5 szkl
keczup 5 łyżek
sól
cukier
Liść lubczyku suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

1. Liście kapusty delikatnie ściągamy z główki, płuczemy i gotujemy tak, aby trochę zmiękły (ok 1 minutę), odcinamy łykowatą, twardą część i odstawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 1 szkl ryżu na 2 szkl wody). Mięso kroimy w drobną kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (ja to robię zawsze na najmniejszym sitku).

2. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy zmielone mięso, sporo słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok 10 minut.

3. Podsmażone mięso i ugotowany ryż dokładnie mieszamy ze sobą, w razie potrzeby masę możemy jeszcze doprawić. Ugotowane liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem tak samo, jak faszeruje się krokiety, ale robimy to dużo ciaśniej .Uformowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy wodą tylko do ich przykrycia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200*C. Gołąbki zapiekamy ok 30 minut.

4. Składniki na sos łączymy ze sobą i stawiamy na ogniu. Gotujemy tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gołąbki podajemy polane sosem.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 28.07.2015 07:46
jej ale mam smaczka na takie gołąbeczki - pysznie wyglądają !
berys18 28.07.2015 07:26
wyglądają bardzo smacznie
IKrakowianka 27.07.2015 19:09
uwielbiam takie gołąbki
Justi2401 27.07.2015 16:25
Pyszne! Uwielbiam gołąbki, sama nie wiem czemu tak rzadko je robię? :)
Saga123 27.07.2015 16:19
fajne gołąbki :)
Kolorowa 27.07.2015 16:16
uwielbiam gołąbki ;)
Ola1young 27.07.2015 15:32
pyszne ,u nas babcia jest specjalistką od gołąbków ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak