Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym
2. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy zmielone mięso, sporo słodkiej papryki, majeranek, sól i pieprz. Całość podsmażamy ok 10 minut.
3. Podsmażone mięso i ugotowany ryż dokładnie mieszamy ze sobą, w razie potrzeby masę możemy jeszcze doprawić. Ugotowane liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem tak samo, jak faszeruje się krokiety, ale robimy to dużo ciaśniej .Uformowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy wodą tylko do ich przykrycia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200*C. Gołąbki zapiekamy ok 30 minut.
4. Składniki na sos łączymy ze sobą i stawiamy na ogniu. Gotujemy tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gołąbki podajemy polane sosem.
SMACZNEGO :-)