Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • ryż

    2 szklanki
  • mięso wieprzowe

    35-40 dag
  • koncentrat pomidorowy

    5 łyżek
  • sól

  • pomidory

    2 kg
  • kostki rosołowe

    2 szt
  • śmietana 12%

    100 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso mielimy, kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy chwilę w dużym garnku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i znowu gotujemy, aby \"odeszły\" większe liście. Ugotowany, ostudzony, ryż mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Zawijamy farsz w kapustę, formując zgrabne gołąbki, które układamy w garnku jeden na drugim i dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody około godziny. Pomidory parzymy wrzatkiem, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, dusimy 10 minut. Po ostygnięciu pomidorki miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodajemy kostki rosołowe oraz makę ze śmietaną. Gdy gołąbki się podduszą, zalewamy je sosem pomidorowym i próżymy jeszcze około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

13.03.2013 19:34
wołają do mnie, zjedz mnie :)

gusia1000

18.12.2011 20:09
Lubię takie.

Renia1

12.11.2011 12:40
uwielbiam golabki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat