Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • kapusta biała

  • koncentrat pomidorowy

    do smaku
  • mąka

    do zagęszczenia sosu
  • ryż

    (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso mielone umieścić w miseczce, dodać ryż, czerstwą bułkę namoczoną w wodzie (przed dodaniem jej do mięsa trzeba odcisnąć nadmiar wody!),jajko, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i doprawić do smaku. Wszystko ze sobą połączyć. Do garnka wlać wodę i ją posolić. Liście kapusty delikatnie odrywać od głąba i wyciąć z nich białą część. Ugotować liście kapusty. Na każdy kawałek liścia nałożyć masę z mięsa i przygotowane kawałki zawijać formująć gołąbki. Do garnka nakładam pozostałe liście kapusty(aby gołąbki nie przypaliły się do dna) i nałożyć gołąbki, następnie wlać trochę wody,aby przykryła gołąbki. Gotować, aż gołąbki będą miękkie. Przed podaniem gołąbki wyjąć z wody i do sosu dodać koncentrat pomidorowy , przyprawić do smaku i zagęścić(czyli mąke rozmieszać z wodą i taką masę wlać do sosu).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

23.10.2012 19:52
Pyszne tradycyjne gołąbki.

Niunia

01.09.2011 12:12
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat