Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w kapuście włoskiej z sosem grzybowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 sztuka
mięso mielone 60 dkg
ryż 2 woreczki
grzyby suszone
cebula 1-2 sztuki
olej do smażenia
mąka pełnoziarnista
śmietana 30%
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w kapuście włoskiej z sosem grzybowym

Ryż ugotować i wystudzić.
Z kapusty odciąć głąb, rozdzielić liście. Pojedyncze liście wkładać do gotującej wody.Krótko obgotować i osuszyć na papierowym ręczniku.
Zostawić do wystygnięcia.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.
Do miski włożyć przestudzony ryż,mięso, cebulkę doprawić solą, pieprzem, papryką można dodać majeranek. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Wyciąć grube nerwy z liści kapusty.Na środku liścia układać po dużej łyżce farszu. Zwinąć boki każdego liścia, następnie zwinąć rulonik.
Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie naczynia ułożyć liście( które zostały nam od gołąbków)na tych liściach ułożyć ciasno gołąbki.
Zalać bulionem, przykryć naczynie zapiekać w piekarniku około 90 minut w temperaturze 170 stopni.
Sos>>>>>>>>>>>
Grzyby zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić przepłukać i zalać świeżą wodą, gotować do miękkości .
Odcedzić (wodę z gotowania zachować) grzyby drobno pokroić.
Jeśli wody z gotowania jest mało, należy dolać. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ewentualnie dodać kostkę grzybową.
Na koniec dolać śmietanę słodką. Polać gołąbki sosem, podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 26.02.2014 17:27
No to teraz mi narobiłaś smaku, wyglądają baardzo apetycznie, super są!
IZABELA29 29.01.2014 08:45
pyszne te gołąbki
ben-ka 29.01.2014 08:41
Bardzo smaczny obiadek.
Seba 21.12.2013 10:36
fajny przepis
Wacław 14.11.2013 20:20
moje ulubione gołabki ,po prosyu pycha :-)
Katarzyna59 07.10.2013 20:33
pyszne gołąbki
erym 01.10.2013 09:08
pychotka to
czekoladka_m 25.07.2013 13:25
pyszne! O rety, przypomniałaś mi jak daaaawno już nie robiłam gołąbków;)
m1monika 05.06.2013 12:55
dla mnie super!!!
IwonaKa 23.05.2013 14:11
smaczne,uwielbiam takie goląbki
fotoviderek 20.04.2013 08:12
Uwielbiam takie gołąbki :)
wiola333 22.03.2013 09:54
bardzo smaczny przepis
Bernadeta1 16.03.2013 00:44
bardzo smaczne
Pietruszka 29.12.2012 14:38
ja również robię gołąbki z kapusty włoskiej, muszę wypróbować ten sosik bo bardzo smacznie wygląda
caralajna 04.12.2012 19:07
bardzo apetyczne gołąbki
olkaaa 13.11.2012 09:44
z sosem grzybowym jeszcze nie robiłam
pajbek 28.10.2012 22:25
Dobre
Zdzisław 28.10.2012 18:38
nie ma to jak gołąbki
Marta1986 28.10.2012 16:58
super
anemon 28.10.2012 16:33
Klasyczne pomysły zawsze się sprawdzają, bo raczej wszystkim smakują.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak