Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w kapuście włoskiej z sosem grzybowym
Z kapusty odciąć głąb, rozdzielić liście. Pojedyncze liście wkładać do gotującej wody.Krótko obgotować i osuszyć na papierowym ręczniku.
Zostawić do wystygnięcia.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.
Do miski włożyć przestudzony ryż,mięso, cebulkę doprawić solą, pieprzem, papryką można dodać majeranek. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Wyciąć grube nerwy z liści kapusty.Na środku liścia układać po dużej łyżce farszu. Zwinąć boki każdego liścia, następnie zwinąć rulonik.
Wysmarować naczynie żaroodporne, na dnie naczynia ułożyć liście( które zostały nam od gołąbków)na tych liściach ułożyć ciasno gołąbki.
Zalać bulionem, przykryć naczynie zapiekać w piekarniku około 90 minut w temperaturze 170 stopni.
Sos>>>>>>>>>>>
Grzyby zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić przepłukać i zalać świeżą wodą, gotować do miękkości .
Odcedzić (wodę z gotowania zachować) grzyby drobno pokroić.
Jeśli wody z gotowania jest mało, należy dolać. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ewentualnie dodać kostkę grzybową.
Na koniec dolać śmietanę słodką. Polać gołąbki sosem, podawać z ziemniakami.