Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki "po mojemu" z sosem śmietanowym, posypane szczypiorkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na gołąbki zrobione tak po mojemu - z tartą kapustą i sosem śmietanowym.

Składniki:

Składniki:

kapusta biała 500 gramów
mięso mielone wieprzowe 500 gramów
czosnek 1 ząbek
por (biała część) 50 gramów
olej 2 łyżki
ryż 100 gramów
szczypiorek posiekany 1 garść
jaja 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Do smażenia gołąbków:

olej 4 łyżki

Składniki na sos:

śmietana 18% 5 łyżek
bulion drobiowy 1 litr
mąka pszenna 3 łyżki
masło 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Gołąbki podawaj jako oddzielne danie, z ziemniakami lub kopytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki "po mojemu" z sosem śmietanowym, posypane szczypiorkiem

1. Kapustę zetrzyj na szatkownicy lub na tarce. Posól, odstaw na 15-20 minut. Następnie odciśnij kapustę z wody.

2. Dodaj kapustę do miski z mięsem mielonym. Ugotuj ryż.

3. Posiekaj drobno czosnek, pora pokrój w kostkę.

4. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek z porem. Smaż 8-10 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni.

5. Do miski z mielonym mięsem i kapustą dodaj podsmażonego pora i przestudzony ryż. Wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.

6. Kotleciki mięsno-kapuściane smaż z obydwu stron.

7. Przygotowanie sosu: mąkę i masło wymieszaj, zrumień na patelni. Następnie wlej chłodny bulion, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Sos gotuj około 5 minut na małej mocy palnika. Pół szklanki sosu wlej do śmietany. Dokładnie rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Śmietanę wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przypraw sos solą i pieprzem.

8. Gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem. Włóż do nagrzanego piekarnika 180 piecz 35-40 minut. Gołąbki są gotowe.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak