Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki "po mojemu" z sosem śmietanowym, posypane szczypiorkiem
1. Kapustę zetrzyj na szatkownicy lub na tarce. Posól, odstaw na 15-20 minut. Następnie odciśnij kapustę z wody.
2. Dodaj kapustę do miski z mięsem mielonym. Ugotuj ryż.
3. Posiekaj drobno czosnek, pora pokrój w kostkę.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj czosnek z porem. Smaż 8-10 minut na średniej mocy palnika od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni.
5. Do miski z mielonym mięsem i kapustą dodaj podsmażonego pora i przestudzony ryż. Wbij jajka, dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
6. Kotleciki mięsno-kapuściane smaż z obydwu stron.
7. Przygotowanie sosu: mąkę i masło wymieszaj, zrumień na patelni. Następnie wlej chłodny bulion, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Sos gotuj około 5 minut na małej mocy palnika. Pół szklanki sosu wlej do śmietany. Dokładnie rozmieszaj, aby zahartować śmietanę. Śmietanę wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przypraw sos solą i pieprzem.
8. Gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem. Włóż do nagrzanego piekarnika 180 piecz 35-40 minut. Gołąbki są gotowe.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska