Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
mięso mielone wieprzowe
500 g -
kapusta biała
1/2 szt -
kasza manna
5 łyżek -
cebula
1 szt -
ząbki czosnku
4 szt -
ketchup
5 łyżek -
jajko
3 szt -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
inne
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
olej do smażenia
sos
-
przecier pomidorowy
200 g -
ketchup
200 g -
woda letnia
1 1/2 l -
kostka rosołowa
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki po meksykańsku
W misce mieszamy: kaszę mannę, mięso, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i 5 łyżek ketchupu, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy kapustę.
Z farszu formujemy kule jak na kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
W wodzie rozrabiamy kostki rosołowe, dodajemy ketchup oraz przecier pomidorowy - wszystko dokładnie mieszamy.
Zalewamy gołąbki. Dusimy ok 40 - 50 min.
Smacznego.
Komentarze (4)