Gołąbki po meksykańsku

Lis
Lis

Gołąbki po meksykańsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • kapusta biała

    1/2 szt
  • kasza manna

    5 łyżek
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • ketchup

    5 łyżek
  • jajko

    3 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

inne

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

sos

  • przecier pomidorowy

    200 g
  • ketchup

    200 g
  • woda letnia

    1 1/2 l
  • kostka rosołowa

    2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki po meksykańsku

Kapustę drobno kroimy.
W misce mieszamy: kaszę mannę, mięso, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i 5 łyżek ketchupu, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dodajemy kapustę.
Z farszu formujemy kule jak na kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
W wodzie rozrabiamy kostki rosołowe, dodajemy ketchup oraz przecier pomidorowy - wszystko dokładnie mieszamy.

Zalewamy gołąbki. Dusimy ok 40 - 50 min.
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

w mojej kuchni 14.06.2016 09:24
same pyszności do zjedzenia
Konczi 13.06.2016 21:48
a ja bym się skusiła :)
halina17 13.06.2016 21:17
Nie robiłam takich gołąbków.
Goya 13.06.2016 19:18
nie próbowałam takich

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat