Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki po Gorlicku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
kapusta włoska 0,5 kg
marchewka 2 szt
pietruszka 2 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 250 g
sól
pieprz
mąka 5 łyżek
śmietana 12% 0,5 l
czosnek 5 ząbków
przecier pomidorowy 1 szklanka
pietruszka zielona 0,5 peczka
mąka 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po Gorlicku

zmielone, osolone mięso wołowo-wieprzowe mieszamy z posiekaną kapustą, pokrojoną drobno : marchewką, pietruszką i cebulą i zgniatamy 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 jajka i wyrabiamy z bułką tartą na jednolitą masę, umożliwi to uformowanie owalnych kotlecików, które przed obsmażeniem obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, przekładamy je do garnka podlewamy bulionem i dusimy na b. małym ogniu przez ok. 15 min. sos: na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek – nie zgniatamy go gdyż się przypali i chwilkę dusimy, dodajemy troszeczkę maki i rozcieramy z masłem po zdjęciu patelni z ognia dodajemy pastę pomidorową, dokładnie całość mieszając, dodajemy ok. 0,5 chochelki bulionu z gotujących się gołąbków po wymieszaniu stawiamy na ogień i po podgrzaniu ponownie zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną, którą należy wpierw posolić i mieszając trzepaczką łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem doprowadzamy do zagotowania mieszając co jakiś czas podajemy gołąbki na półmisku oblewając je sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.04.2013 19:40
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak