Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na włoskiej kapuście Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

karkówka wieprzowa 1,5 kg
ryż 750 g
cebula 3 szt duże
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

zalewa

koncentrat pomidorowy 350 g
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
woda 1,5 l

dodatkowo

kapusta włoska 1 główka duża

Porada

Jeśli mamy małe główki kapusty trzeb dać 2

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na włoskiej kapuście Zewy

Liście kapusty sparzyć.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.
Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa.

Wystudzony ryż i cebulę wrzucić do miski, dodać mięso i przyprawy i wymieszać farsz.
Na każdy liść kapusty kłaść porcje farszu i zwijać gołąbki.
Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty, potem gołąbki.
Na wierzchu znów położyć liście kapusty i zalać wszystko wymieszaną zalewą.
Gołąbki dusić około 30 - 40 minut od zagotowania , podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak