Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta pekińska 400 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
marchewka 2 duże
cebula 1 duża
czosnek 3-4 ząbki
jajko 4-5 szt.
kasza manna 1 szkl.
Kucharek 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 2/3 łyżeczki
włoszczyzna suszona 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem

Kroki postępowania

1
Mięso mielone połączyć w dużej misce z jajkami, kucharkiem i grysikiem - wyrobić do połączenia.
Krok 1 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
2
Dosypać przyprawy, zioła i drobną suszoną włoszczyznę.
Masę wyrobić ponownie.
Krok 2 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
3
Marchewkę grubo utrzeć na tarce warzywnej o największych oczkach.
Posiekać cebulę.
Kapustę pekińską pokroić w drobniutką kosteczkę.
Krok 3 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
4
Wyrabiać, aż powstanie jednolita masa.
Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (nawet na całą noc) - w tym czasie kaszka manna wchłonie częściowo wilgoć ze składników i spęcznieje.
Krok 4 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
5
Z masy formować spore kotleciki i panierować w bułce tartej.
Krok 5 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
6
Smażyć, jak klasyczne kotlety mielone, z obu stron na rumiano .
Krok 6 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
7
Usmażone "gołąbki" ułożyć w brytfance, nakryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150-160*c przez 60 minut.
Krok 7 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto
8
Podawać z dowolnym sosem lub śmietaną.
Krok 8 - Gołąbki leniwe z kapustą pekińską i grysikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.12.2012 11:35
W tej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam:)
Habibi 10.10.2012 23:45
Ja po raz pierwszy robiłam z grysikiem, chociaż jadłam parę razy robione przez kogoś innego :) W domu zawsze robię z ryżem lub kaszą.
Sroczka 10.10.2012 22:35
I ja też robię podobne.
Beatris 10.10.2012 15:47
Również robię podobne. Mniej pracochłonne niż tradycyjne.
ilka_86 10.10.2012 10:35
robiłam podobne, były pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak