Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki leniwe w sosie pieczarkowym
Kapustę rozdrobnić malakserem razem z papryką. Cebulę drobno posiekać, zrumienić i dodać do rozdrobnionych warzyw. Wsypać posiekany koperek, przyprawy, dodać mięso mielone, jajka i wyciśnięty czosnek - dokładnie wyrobić masę. Dodać ryż gotowany przez 5 minut, odcedzony i lekko przestudzony oraz suchą kaszkę mannę.
Z gotowej masy uformować kotleciki, opanierować w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.
* SOS:
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki, poddusić, doprawić, zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe - gotować 20-30 minut na minimalnym płomieniu. Sos bardzo delikatnie zagęścić mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie lub mleku.
~ Usmażone kotlety ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, przełożyć kawałkami żółtej papryki i zalać sosem z pieczarek - nakryć pokrywką.
Dusić na minimalnym płomieniu przez 40-60 minut albo wstawić na godzinę do gorącego piekarnika.