Gołąbki jęczmienne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    10 liści
  • mięso mielone wieprzowe

    25 dag
  • płatki jęczmienne

    1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt.
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej

  • przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki jęczmienne foto
Wykonanie:
Liście kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy i rozłożyć. Płatki zalać 1 szklanką wrzącej wody, zagotować i potrzymać chwilę pod przykryciem.
Krok 2 - Gołąbki jęczmienne foto
Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na maśle, wymieszać z płatkami i mielonym mięsem.
Krok 3 - Gołąbki jęczmienne foto
Farsz doprawić, dokładnie wymieszać i rozłożyć na przygotowanych liściach.
Krok 4 - Gołąbki jęczmienne foto
Zwinąć gołąbki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem i posypać przyprawą do smaku. Gołąbki upiec do miękkości kapusty i podawać z dowolnym sosem według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mzap88 16.03.2015 18:00
mniam mniam
Pyszota 16.03.2015 17:45
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat